Skån hestens led og minimer risikoen for skader

Efteråret er begyndt, og det betyder, at hestene kommer til at skulle bruge mere og mere tid i hesteboksene. Når først vi kommer hen i vintermånederne, er det som minimum 8 timer om dagen, hestene står i deres bokse.

I boksene er der som regel heller ikke meget mere plads, end til at hesten kan rejse og lægge sig samt dreje rundt om sig selv. Det kan med tiden være hårdt for hestens led. Typisk er der heller ikke meget mere strøelse i boksen, end at det lige dækker staldbunden, der ofte er lavet af ren beton. Det vil sige, at i al den tid hesten står i boksen, er der ganske lidt, der skåner dens ben og led mod det hårde gulv.

Ved at installere staldmåtter i hesteboksene kan man modgå dette. Staldmåtterne er mere aflastende for hestens led og knogler, og de er oftest også skridsikre, så både hest og rytter minimerer risikoen for faldskader. Om vinteren kan der let blive glat på det klassiske betongulv, der findes i de fleste stalde herhjemme. Der skal ganske lidt fugt og kulde til, for at gulvet kan blive glat, og med de danske vintre og typisk meget lidt isolerede stalde kan det være et hyppigt problem.

Staldmåtterne kan også være med til at virke isolerende, og selvom der er et lille lag strøelse imellem, så er hestene ikke mange centimeter fra et iskoldt betongulv, når de lægger sig til at sove om natten. På den måde kan hestene være mere beskyttede mod kulde nedefra.

Staldmåtterne er typisk lavet i materialer, der er nemme at rengøre, så disse kan hurtigt blive spulet, når der skal foretages en hovedrengøring i stalden, eller hvis måtterne blot er blevet svinet godt og grundigt til af hesten.