Griseavl: 4 gode råd til dig, der vil drive landbrug

Tillykke med din nye stald – du kommer til at bruge en masse tid og kræfter på at sætte din jord og dine områder i orden, men det bliver også sjovt og udfordrende. Du kan næsten ikke undgå at have grise, hvis du skal drive landbrug, og derfor kommer vi her med fire gode råd til dig, der skal have grisestald som en del af din gård.

Grisene skal have gode forhold

Og det skal komme til udtryk i alle aspekter af den måde, de lever på. Nogle lever frit, og nogle lever i stalden. Uanset hvad skal du sørge for at have en varmelampe til grise, når de små fødes. De sættes ind under varmelampen for at sikre, at alle ungerne har det lige varmt, og at moren ikke kan få lov til at prioritere nogle af ungerne. På den måde udvikler de sig bedst.

Ornespray, når der skal avles

Selvom det lyder en smule komisk, så er en ornespray faktisk en reel ting. Man sprayer ikke ornen med den, men derimod hunnen så den får lyst til at være sammen med hannen, eller hvis den skal gøres klar til insemination. Det er et meget praktisk redskab, som er blevet tiltagende populært de sidste mange år. Husk den rigtige afstand, når du vælger at spraye, og følg altid anvisningerne fra produktets følgemateriale.

Grisevægt, når dyrene skal sælges eller slagtes

En grisevægt er ikke bare en normal vægt, som man sætter grisene op på. Den er designet med en rampe, så det faktisk er muligt for grisen selv at gå op, da det ellers vil blive en meget omstændig proces at hejse grisene op på en vægt, hver gang de skulle vejes. Det har man simpelthen ikke mandekræfterne til, og derfor skal du have dette specifikke stykke udstyr.

Landbrug er en livsstil

Når du har landbrug med grise – og landbrug generelt – skal du være opmærksom på, at det er enormt tidskrævende. Hvis du derfor ikke har tidligere erfaringer med det, kan det godt overraske voldsomt. Vær klar på, at du går ind til projektet med hele dit hjerte, da du altid kan finde noget at lave på din gård.